OM BESATTA TEATERN

Åsa Karlin och Tess Paulsen är skådespelare med över 25 års erfarenhet var av teater, film och TV. Båda har arbetat på ett flertal teatrar bl.a. Dramaten, Stockholms stadsteater, Riksteatern och Västanå teater och synts i många TV-produktioner såsom Beck och Solsidan. 

Nu driver vi vår egen ambulerande teater med Stockholm som bas. Besatthet är vårt ständiga tema. Med humor, kvickhet, sång, dans och drama vill vi skildra historiska kvinnor i nutidsperspektiv.

AKTUELLT

Skandal!

Ett explosivt sång-och-dansdrama om historien kring de kvinnliga nobelpristagarna i fysik, kemi och medicin. 

Sigillet sitter hårt runt champagneflaskan. Det krävs envishet och hårda nypor men kanske också något mer för att en kvinna ska få avnjuta de hedervärda bubblorna. Är det så att det är den manliga vetenskapskvinnan som ska till för att priset ska gå till den kvinnliga vetenskapsmannen?

Besatta Teatern ger sig åter i kast med att skildra historiska kvinnor i nutidsperspektiv. Den här gången skildrar vi den verklighet som historiens vetenskapskvinnor har ställts inför genom åren: hinder och motstånd, exkludering och till och med trakasserier. Vi gör det förstås på vårt eget sätt med mycket humor, musikalitet och interaktivitet. Allt annat vore skandal!

Skandal har spelats runtom i landet bl.a. på Stockholms och Göteborgs Stadsteater. Vi fortsätter även vårt samarbete med Nobelmuseet samt kommer spela på skolor och universitet under året. Pjäsen finns nu i engelsk översättning och kommer ha internationell premiär i höst. 

Läs om oss i tidningen Curie

https://www.tidningencurie.se/nyheter/2017/08/30/n...

TIDIGARE FÖRESTÄLLNINGAR

I stånd till allt
Om konsten att bli en historisk deckardrottning

I stånd till alltKattis har siktet inställt: Hon ska bli drottning - nr 1 på deckartoppen. Men det vill sig inte riktigt - barn, bakning och blommor kommer ivägen för berättelsen om det perfekta brottet. Fantasin tar sig irrvägar kring en österrikisk seriemöderska, berusade TV-kockar, charlestondans och dåliga ordvitsar. Desperationen stiger och galenskapen är nära. Men just när hon är på väg att ge upp träder en riktig drottning in.          

”I stånd till allt” är ett humoristisk teater- och sångspel om skapandets vånda. Men det är också en inblick i Karin Månsdotters liv – ett öde minst lika spännande och dramatiskt som en kriminalroman.

Föreställningen hade premiär i Stockholm hösten 2014.

Kärlekens ljuva plåga

Om kärlek och besatthet - på 1700-talet och idag

Kärlekens ljuva plågaI Gustav III tid då politik, kultur och inte minst kärlek står lika högt i kurs, förälskar sig den unga hovdamen Magdalena Rudenschöld i den framstående hovmannen Gustav Mauritz Armfelt, en karismatisk, mångfacetterad (och gift) man. Närmare 30 år och elvahundra kärleksbrev senare har deras kärleksrelation lett fram till både schavotten och landsförvisning. Men än brinner lågan...

I föreställningen ”Kärlekens ljuva plåga” berättas, sjungs, dansas, funderas och frågas det om kärlek passion och besatthet - på 1700-talet och i dag. Föreställningen har gjort succé runt om i landet bl.a. på Livrustkammaren och på Göteborgs och Uppsala Stadsteater.

Föreställningen hade premiär vintern 2011.

RECENSIONER

I stånd till allt:

"Föreställningen spelas i ett rappt tempo kryddat med sång, musik och en snyggt berättande koreografi. Scenografin är sparsmakad och alla byten och skiften sker i farten. Här finns många roliga scenlösningar i det lilla formatet. Allt görs så exakt och ändå avslappnat att publiken accepterar allt och är helt med på noterna"

"Åsa och Tess är mycket samspelta i föreställningen som turnerat i några år. Det är driv i berättelsen som tar historiska avstamp i allt från gangsterkrig till Karin Månsdotters liv och leverne".

Tord Lundgren, Sundsvalls tidning  http://www.st.nu/kultur/teater/om-skrivandets-vand...

Kärlekens ljuva plåga:

"Av denna helt sanna och romantiska melodram har Karlin och Paulsen gjort en charmerande och personlig soppteater, bestående av ingredienser som humor, historielektion, kärlek, svartsjuka och vackra 1700-talskläder, saltade med infallsrik och fantasifull regi"
Ylva Lagercrantz Spindler, Nummerbloggen

”Det hade kunnat bli en tragisk berättelse, men Åsa Karlin och Tess Paulsen gör den närmast till en komedi. De kastar sig snabbt mellan Mallas tid och vår egen, där de glatt diskuterar och godmodigt grälar kring varför de historiska gestalterna gör som de gör och hur det hela hade tett sig i dag.”

”Föreställningen är tät, fartfylld och sceniskt intensiv, och trots en del långa och tokroliga utvikningar tappar man inte bort grundfrågan: Vad är livslång kärlek?”

”Om dem som levt nära historiens kändisar berättas det sällan, i synnerhet när de är kvinnor. Ändå kan deras liv vara mer fascinerande än deras mer bemärkta närståendes. Sådana liv kan vi behöva se fler av.”
Susanne Holmlund, Sundsvalls tidning  http://www.st.nu/kultur/teater/en-karlek-som-pragl...